De werking van een warmtepomp


Een warmtepomp neemt calorieen op in de vorm van lucht uit de omgeving en zet deze om in warmte die wordt afgegeven aan het water van het zwembad.Zijn werkingsprincipe is hetzelfde wssals dat van airconditioners en koelkasten. Een warmtepomp gebruikt echter de warmte die wordt opgenomen uit de buitenlucht en geeft de afgekoelde lucht weer af. Zo is de opgenomen lucht altijd ongeveer 5 graden warmer dan de lucht die weer wordt afgegeven.
 
De warmtepomp maakt dus gebruik van een koelvloeistof en bestaat uit een compressor, een warmtewisselaar, een condensator en een ventilator.
De opgewekte warmte in de warmtepomp wordt afgegeven aan het zwembadwater in de warmtewisselaar. Door deze wisselaar loopt enerzijds een leiding met warme lucht en anderzijds een leiding met het op te warmen zwembadwater.
 
De warmtepomp dient dus enkel voorzien te worden van de nodige elektriciteit en een aftakking (by-pass) op de bestaande filterinstallatie om het zwembadwater door de warmtepomp te sturen.
 
1. De ventilator beweegt de lucht door de verdamper. Warmte wordt geabsorbeerd uit de lucht als het gas in de verdamper uitbreidt.
sch
2. De compressor voegt extra warmte aan het koelmiddel, door het comprimeren van het gas (ongeveer 30%) en beweegt het door de warmtewisselaar.
3. Het zwembadwater stroomt door de warmtewisselaar en absorbeert de warmte uit het persgas, deze actie zorgt ervoor dat het koelgas terugkeert naar een vloeistof.
4. Het vloeibare koelmiddel stroomt door een filterdroger en het expansieventiel, waar het wordt omgezet in een gas en verzonden naar de verdamper. Het expansieventiel regelt de hoeveelheid koelmiddel die wordt verzonden door de verdamper.
5. Het proces herhaalt zich.
 
circ  circ2