De plaatsing van een warmtepomp


De plaatsing van een warmtepomp dient steeds uitgevoerd te worden volgens de meegeleverde beschrijving/handleiding. Een warmtepomp dient steeds buiten geplaatst te worden om zo plaatsingoptimaal lucht te kunnen aanzuigen en koude lucht weer af te geven. Plaats een warmtepomp ook nooit onder een afdak of dergelijke om zo het maximale rendement niet te verliezen. Alle warmtepompen zijn bestemd tegen de verschillende weersomstandigheden, uitgezonderd vorst.
 
Alvorens de warmtepomp te plaatsen is het dus belangrijk een geschikte plaats te vinden.Houdt hiervoor rekening met het geluid en de plaats voor een optimale luchtaanzuiging en afgifte hiervan (ventilator). Sommige modellen zijn uitgerust met een zijdelingse ventilator, andere men een bovenliggende. Langs hier wordt de koude lucht afgegeven. Plaatst daarom toestellen met een bovenliggende ventilator NOOIT onder een afdak od. zodat deze koude lucht niet terug kan aangezogen worden.Toestellen met een zijdelingse ventilator ver genoeg van eventuele obstakels plaatsen zodat ook hier de koude lucht perfect kan weggeblazen worden. Zie tekening. Plaats de warmtepomp steeds op een egale ondergrond en bevestig indien nodig. Zorg voor een aparte stroomvoorziening die los staat van andere aansluitingen en zeker deze ook apart af in de stroomkast. Opgelet: zorg steeds voor de juiste voedingskabel zoals beschreven of meegedeeld !!!.
Maak een aftakking in de retourleiding van de filterinstallatie door middel van een by-pass te plaatsen. Zo kan je de watertoevoer van en naar de warmtepomp regelen alsook het ideale debiet hiervan. Zorg er steeds voor dat de by-pass van de warmtepomp geplaatst wordt na eventuele aanwezige dosering of zoutelectrolyse. Indien dit niet gebeurt kan dit eventueel schade aan de warmtepomp brengen. Regel ook steeds het waterdebiet van de warmtepomp zoals beschreven.Vanaf nu kan de warmtepomp in gebruik genomen worden en het zwembadwater beginnen opwarmen.
Let op: de warmtepomp heeft enige tijd nodig om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Dit is afhankelijk van de water- en buitentemperatuur en kan een paar dagen duren. Wanneer een warmtepomp in werking is kan het voorkomen dat er zich water vormt onder de warmtepomp door middel van condensatie. Dit hoeft dus niet direct een lekkage te zijn in de leidingen. Om te testen dat dit condentiewater of zwembadwater is kan met behulp van een gewone teststrip dit water meten. Indien de teststrip geen chloor verkleuring geeft is het condentiewater. Wanneer men wel chloor meet op de strip, zal er waarschijnlijk sprake zijn van een lekkage.
 
WinterperiodeTijdens de winterperiode is het belangrijk dat al het water in de warmtepomp aanwezig, volledig verwijderd wordt.Ook raden wij aan om tijdens de winterperiode de warmtepomp eventueel los te koppelen en op te slaan in een vorstvrije ruimte.Vorstschade valt NOOIT onder garantiePlaatsing in nieuwbouw of bestaande zwembaden zijn uiteraard ook mogelijk om door ons te laten uitvoeren.Neem contact op met ons voor meer informatie.Voor downloaden van handleidingen, kies u model in menu links